ProReha fysiotherapie logo
echografie

Echografie

Een specialisatie binnen de fysiotherapie

Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om musculoskeletale structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen en te beoordelen. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. De mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan worden bewaakt.
Een voorbeeld is de schouder, waarbij de verschillende genoemde structuren duidelijk zijn af te beelden en te benoemen. Een belangrijk gegeven is hierbij, dat het gebruikelijke lichamelijke onderzoek weinig onderscheidend is bij schouderproblematiek. Een echografisch onderzoek levert sneller en meer informatie op.

Opleiding
Roel van Dam heeft met succes de opleiding gevolgd en is in staat, om (sport)aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/voet met echografie te beoordelen en de revalidatie te bewaken.

Hoe werkt echografie?
Bij de toepassing van echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven. Deze kan de mens niet horen. De golven worden uitgezonden door een zender(transducer genaamd) die geplaatst wordt op de huid. Deze tranducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die teruggekaatst worden door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven. Ze doen dat allemaal in verschillende mate. De transducer is verbonden met een computer. Deze vertaalt de geluidsgolven naar elektrische signalen die op het scherm verschijnen als grijswaarden. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels.

Hoe verloopt een onderzoek met echografie?
De patiënt neemt afhankelijk van het te onderzoeken gebied plaats op een stoel of op de behandelbank. Een transparante gel wordt tussen de transducer en het lichaam toegepast om een goed contact te verkrijgen en luchtbellen tussen transducer en huid te verdrijven. De onderzoeker ‘scant’ het gebied, bestudeert de weergave op de monitor en bewaart indien gewenst een aantal relevante plaatjes. Het onderzoek is relatief snel en de patiënt voelt er veelal niet van. Soms kan bij het ‘scannen’ van een gevoelig gebied een lichte pijn optreden. Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. De bevindingen van de onderzoeker worden u meegedeeld.

Wat zijn de voordelen van echografie?
Echografie is eenvoudig toepasbaar.
Echografie is pijnloos en laat het lichaam onaangetast.
Echografie is ongevaarlijk en niet schadelijk.
Echografie wordt niet beïnvloedt door een pacemakers of metaal in het lichaam.

Indicatiegebieden:

Spieren scheuren, littekens, kalkneerslag
Pezen peesontstekingen, scheuren, kalkneerslag
Slijmbeurzen slijmbeursontsteking
Gewrichtsbanden verstuikingen, scheuren
Kapsels kapselontstekingen, scheuren
Kraakbeen gewrichtsslijtage, defecten
Meniscus scheuren
Botten losse botfragmenten, botbreuken
aed aanwezig bij ProReha
rolstoel toegankelijk
lid van vakvereniging