ProReha

Dry needling bij hardnekkige klachten

De laatste jaren neemt de populariteit van dry needling sterk toe. Het lijkt alsof zowel fysiotherapeuten als mensen met klachten de methode massaal hebben omarmd.

En daar is een goede reden voor, want dry needling kan simpelweg erg effectief kan zijn. Wanneer dry needling op de juiste manier wordt toegepast, kan dit een krachtig middel zijn in het behandelen van met name spierverhardingen of triggerpoints.

Door dry needling bij deze klachten toe te passen, ontspant de spier waardoor deze soepeler wordt. Wij vertellen u graag meer over de klachten waarbij wij dry needling inzetten en hoe wij ervoor zorgen dat dry needling hierbij effectief is.

Hardnekkige klachten dry needling

Dry needling bij spierknopen of triggerpoints

Zoals we in de inleiding al zeiden, wordt dry needling bij spierverhardingen toegepast. Deze worden ook wel triggerpoints genoemd. Bij een triggerpoint is er sprake van een te grote spanning in de spier. Hierdoor wordt de spier hard, stijf en pijnlijk.

De spier functioneert hierdoor niet goed meer en kan hierdoor een kettingreactie veroorzaken. Dit minder functioneren van de spier heeft namelijk niet alleen gevolgen voor de spier zelf. Dit kan ook gevolgen hebben voor omliggende structuren. Denk bijvoorbeeld aan een gewricht waarbij de aangehechte spieren verkrampt zijn. Dit gewricht zal niet soepel functioneren omdat het in zijn beweging wordt beperkt.

Op dezelfde manier kunnen ook pezen overbelast raken of zenuwen verdrukt raken door verharde spieren. Bij dry needling wordt er door het laten ontspannen van deze verharde spieren, de overbelasting van de andere structuren aangepakt.

Deze ontspanning van de spier ontstaat niet doordat er iets in het lichaam wordt gespoten. De droge naald zorgt voor een contractie van de spier, waardoor deze ontspant. De stoffen die hierbij vervolgens vrijkomen, hebben een verder genezend effect op de spier en zijn omgeving

Bij welke klachten is dry needling effectief

Dry needling is dus effectief in het laten ontspannen van (langdurig) verharde spieren (die we ook wel triggerpoints noemen). Deze triggerpoints staan niet op zichzelf, maar hebben vaak invloed op andere structuren in het lichaam.

We zien dan ook vaak dat mensen niet alleen met spierklachten bij ons komen voor een behandeling met dry needling. Er zijn meer klachten die door triggerpoints kunnen worden veroorzaakt:

  • Pijn in een spier of gewricht (met of zonder uitstraling).
  • Stijfheid en/of bewegingsbeperking van spier of gewricht.
  • Verminderde kracht bij het aanspannen van een spier.
  • Hoofdpijn, duizeligheid.
  • Peesklachten.

Direct of indirect kunnen deze klachten door triggerpoints worden veroorzaakt. Het goede nieuws is dan ook dat deze klachten verholpen kunnen worden met dry needling.

Hoe gaat een dry needling behandeling in zijn werk

Zoals we al zeiden, wordt er niets ingespoten. De therapeut zal met een dunne naald de gevonden triggerpoints aanprikken waarna deze even heel kort aanspannen en daarna langdurig ontspannen. Dit prikken kan even gevoelig zijn maar dit houdt maar kort aan.

Het prikje zorgt er wel voor dat de spier ontspant. Dit heeft een dubbel effect. Niet alleen wordt de spierverharding/spierknoop minder, hierdoor kunnen ook andere structuren soepeler worden. Denk hierbij nog even aan het voorbeeld van het gewricht dat door een spierverharding niet optimaal functioneert. Wanneer deze spierverharding wordt behandeld, heeft de fysiotherapeut daarna ook meer bewegelijkheid en mogelijkheden om de gewrichtsklachten aan te pakken. Juist omdat de spierverharding de therapie niet meer verstoord.

Dry needling

Dry needling bij ProReha

Dry needling wordt bij ons alleen toegepast door fysiotherapeuten die een extra opleiding hebben gevolgd voor deze techniek. Hierdoor weet u zich altijd verzekerd van een fysiotherapeut met kennis van zaken en ervaring.

Wij komen graag met u in contact wanneer u last heeft van spierproblemen of andere klachten van uw bewegingsapparaat. Wanneer u via telefoon of mail contact met ons opneemt, informeren wij u graag over de mogelijkheden die wij beiden om uw klachten te behandelen.

U kunt ook meer lezen over onze aanpak op onze pagina over dry needling.