ProReha

Fysiotherapie bij stressgerelateerde klachten

Wat is het nut van stress? Stress is een standaardreactie die optreedt bij een externe prikkel, niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren en zelfs bij planten. Stress is evolutionair gezien ons overlevingsmechanisme.

Een miljoen jaar geleden, toen wij met vuistbijlen en speren rondliepen op aarde, bestond stress ook al. Er kon bijvoorbeeld ineens een sabeltandtijger voor je staan en je aanvallen. Het lichaam maakte dan meteen stresshormonen aan zoals adrenaline en cortisol, die ervoor zorgen dat de hartslag en bloeddruk omhooggaan en er extra energie vrijkomt in de spieren zodat men meteen kan reageren op die sabeltandtijger. Oftewel: stress zorgt uiteindelijk voor een vecht-of-vluchtreactie. Dit systeem is als een soort gaspedaal en heeft als functie ons leven te redden! Eigenlijk heel erg nuttig dus dat we dit systeem na al die tijd nog steeds in ons lichaam hebben. Je kunt namelijk op zo'n moment sneller rennen, hoger springen of harder vechten.

Tegenwoordig zijn er andere oorzaken van stress, de meeste zijn minder heftig van aard, maar vooral langduriger. Het hebben van stress kost ontzettend veel energie. Door op een goede manier met stress om te gaan, kun je deze ook weer kwijtraken. Voor de een is dat door te sporten, de ander mediteert en weer een ander doet dit door een flinke wandeling te maken. Het lichaam maakt dan weer dopamine en endorfine aan om de balans weer te herstellen. Een veilig gevoel geeft het lichaam de mogelijkheid om te herstellen van de opgedane stress.

Wat als je je stress niet kwijtraakt en je zenuwstelsel stresshormonen blijft aanmaken? Een mens heeft ontspanningsimpulsen net zo hard nodig als stressimpulsen en onvoldoende herstel leidt daarom tot meer stressreacties in het lichaam. Zo beland je in een vicieuze cirkel en daar kunnen tal van klachten door ontstaan:

  • Klachten aan de spieren of gewrichten
  • Rug-, nek- of schouderklachten
  • Hoofdpijn
  • Ademhalingsproblemen
  • Onverklaarbare vermoeidheid
  • Gejaagd, somber of prikkelbaar zijn
  • Slaapproblemen
  • Burn-out
  • Paniekaanvallen
  • Concentratieproblemen

Wat kan fysiotherapie bij ProReha betekenen bij stressgerelateerde klachten? Fysiotherapie houdt zich bezig met klachten aan het lichaam (het steun- en beweegapparaat). Men denkt niet gelijk aan fysiotherapie bij stressgerelateerde klachten, maar zoals hiervoor genoemd, kan langdurige stress fysieke klachten veroorzaken of het herstelproces van een (al bestaande) lichamelijke klacht negatief beïnvloeden. Het zenuwstelsel kan geleerd hebben om te snel of overmatig sterk te reageren op stress, ook als dat niet altijd nodig is.

Het goede nieuws is dat het zenuwstelsel plastisch is, oftewel het zenuwstelsel kan altijd nieuwe dingen leren. Dit doe je door met je fysiotherapeut te onderzoeken welke ontspanningstechnieken bij jou passen, te onderzoeken wat jouw zenuwstelsel zo sterk laat reageren en om de juiste balans te zoeken tussen belasting en belastbaarheid.

Daarnaast zorgt pijn ook voor het veroorzaken van stress, door met fysiotherapie fysieke pijn te verminderen wordt er ook iets gedaan aan het doorbreken van de vicieuze cirkel.