ProReha

Fysiotherapie bij artrose klachten

Er bestaan veel misverstanden over artrose. Zo denken veel mensen dat artrose hetzelfde is als slijtage van de gewrichten of dat artrose alleen iets voor oudere mensen is.

Artrose is echter veel meer dan alleen slijtage van gewrichten. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht achteruit, waardoor het gewricht kan gaan ontsteken. Dit is een groot probleem voor heel veel mensen, want in Nederland hebben zo’n 1.5 miljoen mensen last van artrose klachten.

Helaas is artrose een chronische ziekte, dit betekent dat er geen behandeling is die artrose kan genezen. Maar met de juiste fysiotherapie is het wel mogelijk om minder klachten te hebben door de ziekte. Met gerichte oefentherapie en fysiotherapie kan een veel betere kwaliteit van leven worden bereikt, zodat u zo min mogelijk last heeft van de ziekte.

Welke klachten kunt u hebben door artrose?

Bij artrose ervaart u met name pijn en stijfheid van uw gewrichten. Deze pijn en stijfheid merkt u vooral wanneer u begint met bewegen. U kunt dus bijvoorbeeld last hebben wanneer u net uit bed komt of wanneer u een tijdje stil heeft gezeten. Gaandeweg het bewegen, worden de klachten over het algemeen minder maar ze blijven vaak wel aanwezig.

Doordat artrose een wisselend beloop kan hebben, kan het zo zijn dat u bepaalde perioden meer of minder last heeft. Wanneer de artrose in een verder stadium is, kunnen gewrichten gezwollen raken en warm aanvoelen. Dit is een gevolg van de ontstekingsreactie die kan ontstaan als een reactie van ons lichaam op de beschadiging van het kraakbeen.

Een belangrijk onderdeel van onze therapie is het zoveel mogelijk voorkomen en beperken van deze ontstekingsreactie, omdat die extra klachten geeft.

Wat is er aan de hand bij artrose?

Zoals we al zeiden, is artrose een ziekte van het kraakbeen in de gewrichten. Met name de knieën en heupen zijn vaak aangedaan. Maar ook de handen, schouders en rug kunnen artrose ontwikkelen.

Het kraakbeen in de gewrichten zorgt er in een gezonde situatie voor dat bewegen soepel en pijnloos gebeurt. Het kraakbeen in de gewrichten vangt schokken op en zorgt er zo voor dat de botten niet botsen en beschadigen.

Bij artrose is het kraakbeen van mindere kwaliteit, waardoor het niet meer volledig in staat is om de botten te beschermen. Hierdoor kan het bewegen pijnlijk worden. De botten worden niet meer voldoende beschermd tegen de belasting door het bewegen. Doordat het kraakbeen dunner en minder glad wordt, bewegen de gewrichten ook minder soepel. Dit zorgt voor pijn en voor stijfheid in de gewrichten.

De schade blijft niet alleen beperkt tot het bot, ook de kapsels, banden en zelfs de spieren kunnen geïrriteerd raken.

Hoe kunnen we u helpen bij artrose?

Zoals we al zeiden is artrose niet te genezen, de schade aan het kraakbeen kan niet worden teruggedraaid. Wel kunnen we ervoor zorgen dat de gevoelige gewrichten meer worden ontzien. Dit doen we met zowel fysiotherapie als met oefentherapie. We helpen u handelingen op zo’n manier uit te voeren, dat deze minimaal belastend zijn voor uw gewrichten.

Dit zorgt ervoor dat de spieren en gewrichten beter blijven functioneren en dat de ontstekingsreactie kan afnemen.

We gaan samen aan de slag om de spieren rondom de pijnlijke gewrichten te versterken. Deze zullen dan een deel van de belasting en de schokken van het gewricht overnemen, waardoor het gewricht zelf minder zwaar wordt belast. Hierdoor nemen de pijnklachten af.

Fysiotherapie bij artrose klachten bij ProReha

Onze praktijk heeft ruime ervaring met het bieden van zorg bij artrose klachten. We hebben meerdere specialismen in huis die wij kunnen inzetten bij uw klachten.

Wanneer u per telefoon of mail contact met ons opneemt, helpen we u graag verder. We beginnen met een persoonlijk gesprek en een lichamelijk onderzoek om samen in kaart te brengen hoe we u kunnen helpen.

We horen graag van u!