ProReha

Fysiotherapie bij klachten door een peesontsteking in de schouder

De schouder is een bijzonder complex gewricht. Niet alleen is de schouder te bewegen in alle richtingen, de schouder heeft flinke krachten en repeterende bewegingen te verwerken.

Helaas geeft de schouder hierdoor ook regelmatig klachten. Bijvoorbeeld door overbelasting of door steeds dezelfde beweging. Eén van de meest voorkomende klachten van de schouder, is de peesontsteking. Door de irritatie van de pees kunnen pijnklachten en stijfheid optreden die lang kunnen aanhouden.

Omdat het belangrijk is de peesontsteking goed te onderscheiden van andere klachten zoals een slijmbeursontsteking of inklemming van een zenuw (impingement), vertellen wij u in dit artikel meer over hoe u de blessure kunt herkennen en hoe onze specialisten u kunnen helpen bij het herstel.

Wat is er aan de hand bij een peesontsteking in de schouder

Onze spieren zorgen ervoor dat wij onze armen kunnen bewegen en kunnen lopen. De spieren zorgen hierbij voor de kracht die voor deze beweging nodig is. Deze kracht wordt via pezen naar de botten en gewrichten overgebracht. Pezen zorgen dus voor de verbinding tussen spieren en botten of gewrichten.

Om dit goed te kunnen doen, zijn pezen bijzonder sterk, sterker zelfs dan de spieren. Maar toch kunnen pezen ontstoken raken door bijvoorbeeld overbelasting of een trauma. Door de voortdurende beweging of door een klap, raakt de pees geïrriteerd. De kans dat dit gebeurt wordt groter op latere leeftijd of bij mensen die in minder goede gezondheid verkeren.

Het is belangrijk om te weten dat er wel een ontsteking van de pees is, maar dat er geen infectie is. De pees is wel geïrriteerd (ontstoken dus) maar dit komt niet doordat er een ziekteverwekker aanwezig is. De ontsteking is de reactie van het lichaam op een beschadiging van de pees door overbelasting of een trauma.

Hoe weet u of u een peesontsteking in uw schouder heeft

De meest opvallende klacht bij een peesontsteking in uw schouder is de pijn. Deze is niet alleen aanwezig wanneer u beweegt, maar vaak ook in rust. De pijn wordt vaak erger wanneer de arm wordt opgetild.

Omdat de pees door ontsteking op kan zwellen, is het vaak zo dat er ook andere structuren in de schouder geïrriteerd raken. Er liggen bijvoorbeeld slijmbeurzen in de schouder, die als gevolg van de peesontsteking ook klachten kunnen gaan geven.

Het is zelf lastig om vast te stellen dat er een pees in de schouder ontstoken is. Om die reden zullen onze fysiotherapeuten u lichamelijk onderzoeken om de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Door specifieke rotaties en testen, kunnen we de schouderspieren onderzoeken op pijn en op functioneren. Hierdoor krijgen we al een goed beeld van de mogelijke oorzaken.

Nadat de oorzaak van de klachten bekend is, is het vanzelfsprekend tijd om deze te gaan behandelen.

Onze behandeling van een peesontsteking in de schouder

Pezen krijgen meer wrijving en frictie te verduren dan spieren. Hierdoor raken pezen sneller overbelast. Omdat een pees zoveel te verduren heeft, verloopt het herstel ook langzamer en is er meer tijd nodig om de pees weer optimaal te laten functioneren.

Om die reden is het belangrijk dat de lang genoeg gevolgd wordt om de pees volledig te laten herstellen. Met name rust en minder belasting, zijn van belang voor het herstel. Het is echter niet verstandig om de schouder helemaal stil te houden.

Wij helpen u dan ook bij het ontzien van de pees maar we belasten tegelijkertijd de schouder wel zodanig dat deze verder in goede conditie blijft. Dit noemen wij relatieve rust en dit betekent dat we u specifieke oefeningen aanleren die u op geleide van de pijn kunt uitvoeren.

Herstellen van een ontstoken schouderpees bij ProReha

Wij beschikken over alle kennis en faciliteiten om u te helpen bij uw herstel. Omdat onze lichamen allemaal een op andere manier reageren en herstellen, stellen wij met u een persoonlijk behandelplan op. Hierbij spreken we af wat we gaan doen en wat u ongeveer kunt verwachten.

We komen heel graag met u in contact om u te helpen van uw pijnlijke schouder af te komen.