ProReha

Fysiotherapie bij een verwaarloosde ischias

Ischias is een vorm van zenuwpijn die wisselend aanwezig kan zijn, maar die vaak zorgt voor nare klachten bij bepaalde bewegingen of zelfs wanneer u stilzit.

De meest voorkomende klachten zijn zeurende, schietende of prikkelende pijn en spierzwakte in de benen. Wanneer u al een langere tijd loopt met klachten die passen bij een ischias en hier niks aan doet, dan spreken we over een verwaarloosde ischias. De klachten worden dan vaak erger en zijn vaker aanwezig. Bij ProReha helpen wij u graag bij het verminderen van uw pijn en klachten.

In dit artikel krijgt u meer informatie over wat ischias is, wat de oorzaken zijn en hoe onze fysiotherapeuten een oplossing kunnen bieden voor de pijnklachten die gepaard gaan met ischias.

Hoe ontstaat een ischias?

De nervus ischiadicus is de langste zenuw van ons lichaam en loopt van de lage rug via de heup en de benen naar de voeten. Bij ischias is deze zenuw geïrriteerd door een ontstoken zenuwwortel of door een directe druk op de zenuw. De pijn kan bijvoorbeeld ontstaan door een versmalling van de tussenwervelschijf waardoor de wervel verschuift en drukt op de zenuw.

Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten in het gehele verloop van de zenuw, omdat de gevolgen in het gehele gebied dat de ischiadicus bestrijkt kunnen optreden.

Risicofactoren en oorzaken van een ischias

Overbelasting van de onderrugspieren en/of bilspieren kan leiden tot ischias. Overbelaste spieren verkrampen sneller en hierdoor kan de nervus ischiadicus klem komen te zitten. Dit komt voor bij een verkeerde lichaamshouding of bijvoorbeeld bij zwaar tillen. Ook in het geval van een standsafwijking van de lage rug of het bekken, kunnen spieren overbelast raken.

Artrose kan ook een oorzaak zijn van ischias. Door artrose van de tussenwervelschijven ontstaat hier slijtage en kan er meer druk op de zenuw komen te staan. Wanneer u zwanger bent, kan dit ook de kans op het krijgen van een ischias vergroten. Uw wervelkolom kan hierbij instabiel worden en de spieren moeten extra hard hun best doen om die stabiliteit te waarborgen. Door deze spierspanning komt er sneller druk op de nervus ischiadicus te staan.

Symptomen bij een ischias

Kenmerken van ischias zijn pijnscheuten vanuit de onderrug naar het been, pijn bij het bukken en pijn bij het strekken en optillen van het been wanneer u op uw rug ligt. Ook kunt u pijn ervaren bij het hoesten, niezen of persen. De pijn kan variëren van stekende pijn tot continue zeurende pijn. Daarnaast komen een dof gevoel of tintelingen in het been geregeld voor bij iemand met ischias.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een verwaarloosde ischias?

Een ischias kan goed behandeld worden door middel van fysiotherapie. Een fysiotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat door gebruik te maken van onder andere oefentherapie. Bij de eerste afspraak wordt onderzocht wat uw klachten zijn. Het is belangrijk dat de oorzaak wordt gevonden voor de druk op de zenuw. Afhankelijk van de oorzaak, wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Meestal bestaat een behandeling uit bewegingsoefeningen om de zenuw meer ruimte te geven en te ontlasten. De bewegingsoefeningen hebben als doel u mobieler te maken waardoor er meer ruimte voor de nervus ischiadicus zal ontstaan. U kunt dan een optimale houding handhaven gedurende de dag. De zenuw kan hierdoor beter bewegen en er zal herstel optreden.

Daarnaast zijn er krachtoefeningen. Krachtoefeningen maken de specifieke spieren sterker en zorgen voor meer stabiliteit van de rug en heup waardoor de druk op de zenuw wordt verminderd. Zodra de druk van de zenuw is weggenomen, keert de zenuwfunctie in de meeste gevallen snel terug naar normaal.

Fysiotherapie bij ProReha

Loopt u al langere tijd rond met klachten die passen bij ischias en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij ons bent u van harte welkom!

Als u een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen heeft, kunt u gerust contact opnemen met één van onze vestigingen. Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website.