ProReha

Hoe een fysiotherapeut kan helpen bij kaakklachten

Heb je last van pijn rondom je kaken, een klikkend geluid, moeite tijdens het eten of hoofdpijn? Dan is het goed om te weten dat je met deze klachten bij een fysiotherapeut terecht kunt. Het kaakgewricht is namelijk een complex gewricht dat zich voor het linker- en rechteroor bevindt en de kaakspieren zijn een van de sterkste spieren in het lichaam. Verhoogde spanning van spieren en/of dysfunctie van het gewricht kunnen grote belemmeringen veroorzaken voor de patiënt.

Kaakklachten, ook wel temporomandibulaire dysfunctie (TMD) genoemd, worden vaak veroorzaakt door omliggende spieren en gewrichten en nemen vaak toe bij stress. Deze klachten ontstaan meestal door parafuncties, oftewel slechte gewoontes van mondbewegingen zoals tandenknarsen of klemmen, die de kauwspieren overbelasten en kunnen leiden tot klachten rondom het hoofd, de hals en het nekgebied.Er bestaat vaak een relatie tussen nek-, hoofd-, gezichts- en kaakpijn. De klachten die hieruit voortkomen zijn onder andere hoofdpijn, kiespijn en/of nekpijn, een knarsend of klikkend geluid van het kaakgewricht, pijn tijdens het kauwen, moeite met het openen van de mond en klachten na ingrepen in en rond de mond.

Gelukkig kunnen orofaciale therapeuten, ook wel kaakfysiotherapeuten genoemd, helpen met problemen van de spieren en gewrichten rondom het hoofd, de hals en het nekgebied. Zij zijn speciaal opgeleid om deze klachten te behandelen en bieden een combinatie van behandelingen en oefeningen om het gedrag aan te passen, zoals kaakklemmen en tandenknarsen.

Bij de basisopleiding tot fysiotherapeut wordt er geen tot weinig aandacht besteed aan de kaakregio. Daarom is het nodig om aanvullende opleidingen te volgen om kaakfysiotherapeut te worden. Bij ProReha wordt kaakfysiotherapie uitgevoerd door therapeuten die speciaal zijn opgeleid om deze klachten te behandelen.

ProReha werkt samen met verschillende tandartspraktijken in de omgeving. Wanneer nodig, wordt er naar elkaar verwezen en gecommuniceerd om de beste behandeling toe te passen. Deze samenwerking heeft al bewezen meer kwaliteit te geven voor de behandeling van kaak gerelateerde klachten.

Kortom, heb je last van kaak- en aangezichtsklachten? Dan is het zeker de moeite waard om contact op te nemen met een orofaciale therapeut, zoals die van ProReha. Zij kunnen je helpen om de pijn en ongemakken te verminderen.