ProReha

Fysiotherapie bij COPD-klachten

Heeft u last van een aanhoudende hoest of van benauwdheid? Dit zijn klachten die kunnen horen bij COPD, een longaandoening die veelal wordt veroorzaakt door roken of door regelmatige blootstelling aan schadelijke stoffen (bijvoorbeeld op het werk).

Wat COPD exact inhoudt en hoe een fysiotherapeut u kan helpen bij het verminderen van uw klachten, zal in dit artikel verder uitgelegd worden. Helaas is COPD een chronische aandoening die niet genezen kan worden. Maar met goede zorg kunnen de gevolgen wel worden beperkt. Op die manier kunt u ondanks de COPD, toch nog een zo goed mogelijke kwaliteit van leven hebben.

Wij vertellen u graag meer over de rol die fysiotherapie hierbij kan spelen.

Wat is COPD?

COPD (chronic obstructure pulmonary disease) is een verzamelnaam voor twee chronische longziekten, waarbij de longen zijn beschadigd: chronische bronchitis en longemfyseem.

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis is een aandoening waarbij de bronchiën ontstoken zijn. Een bronchus is een vertakking van de luchtpijp naar de longen. Wanneer de bronchiën ontstoken zijn, zullen de slijmvliezen meer slijm aanmaken dan normaal. Dit zal de doorstroming van lucht door de bronchiën lastiger maken, waardoor ook ademhalen lastiger wordt.

Longemfyseem

Longemfyseem is een aandoening waarbij over de tijd langzaam longblaasjes verloren gaan. Longblaasjes zijn blaasjes in de longen die zorgen dat de zuurstof na het inademen in het bloed terecht kan komen. Daarnaast maken de longblaasjes het mogelijk om afvalstoffen (C02) uit te ademen. Wanneer de longblaasjes verloren gaan, wordt dit proces lastiger, waardoor u het benauwd kunt krijgen.

De oorzaken van COPD

De voornaamste oorzaak van COPD is roken. Roken of meeroken zorgt ervoor dat er rookdeeltjes in de longblaasjes terecht komen. Als reactie hierop gaan de longblaasjes ontsteken, waardoor deze smaller worden en er meer slijm aan wordt gemaakt door het lichaam. De longen raken hierdoor beschadigd en dit maakt dat de longen kwetsbaarder worden voor ziekten.

Naast roken zijn er ook andere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan COPD. De meest voorkomende hiervan zijn:

  • genetische aanleg
  • andere longziekten, zoals astma of een longonsteking
  • blootstelling aan schadelijke stoffen door bijvoorbeeld werk

Klachten die horen bij COPD

Klachten die typerend zijn voor COPD, zijn met name hoesten en benauwdheid. Het benauwde gevoel kan verergerd worden door bewegen, griep, roken of ouderdom. Naast benauwdheid en hoesten is ademen met een piepend of brommend geluid een veelvoorkomende klacht bij COPD.

Een vermindering van spierkracht en een gewichtsafname is ook een veelvoorkomende klacht bij COPD patiënten. Bij COPD wordt het ademen van lucht minder makkelijk en daarom zijn COPD patiënten sneller buiten adem en hebben ze minder energie. Daardoor worden veel vormen van fysieke activiteit al snel te veel, waardoor mensen minder gaan bewegen. Dit kan leiden tot een vermindering van spierkracht. Op den duur zal dit ook leiden tot gewichtsafname.

Wat kan een fysiotherapeut voor mij doen?

COPD is een ongeneeslijke ziekte. Medicatie kan zorgen voor een vermindering van de klachten, maar vaak blijven klachten ondanks de medicatie aanwezig. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het verminderen of stabiliseren van de klachten als gevolg van COPD.

De klachten bij COPD leiden in veel gevallen tot het minder bewegen van de patiënt. Minder bewegen zal uiteindelijk leiden tot meer klachten, die dan weer zorgen voor minder bewegen. Fysiotherapie kan helpen bij het doorbreken van deze negatieve spiraal. Het doel van fysiotherapie bij COPD is het verbeteren van de fysieke activiteit en de ademspierfunctie.

De behandeling van de fysiotherapeut zal starten met een intakegesprek waarin uw klachten, doelen en mate van fysieke activiteit worden besproken. Na dit gesprek stelt de fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Deze behandeling kan bestaan uit training om uw conditie en spierkracht te verbeteren of oefeningen om beter te leren ademhalen.

Hoe de behandeling er exact uit zal komen te zien is per persoon verschillend. Bent u reeds gediagnosticeerd met COPD? COPD staat op de chronische lijst, wat wil zeggen dat er een aanvullende vergoeding is vanuit de zorgverzekeraar.

Een behandeling bij ProReha

Heeft u COPD of heeft u last van klachten als benauwdheid en hoesten? De fysiotherapeuten bij ProReha helpen u graag bij het verminderen van uw klachten.

Bent u benieuwd wat fysiotherapie voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!