ProReha

Fysiotherapie bij een spierblessure

Spierblessures zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen die lichamelijk actief zijn, of dit nu is door sport of fysiek werk. Deze blessures kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen aanzienlijke pijn en ongemak veroorzaken. Gelukkig kan fysiotherapie een effectieve manier zijn om op een juiste manier met de blessure om te gaan en deze uiteindelijk te genezen.

In dit blog bespreken we de relatie tussen fysiotherapie en spierblessures en op welk vlak de fysiotherapeut kan helpen om het herstel te bespoedigen.

Een fysiotherapeut speelt een cruciale rol in het herstel na een spierblessure. Het voornaamste doel is om de functie van de geblesseerde spier te verbeteren en de kans op blessures in de toekomst te verkleinen. Afhankelijk van de ernst van de blessure en de wensen van de patiënt wordt een behandelplan opgesteld om één of meerdere doelen te behalen.

De behandeldoelen van fysiotherapie bij spierblessures zijn onder andere:

Pijnverlichting: Fysiotherapie kan helpen om de pijn en ongemakken te verminderen door middel van verschillende technieken, zoals massage, dry-needling, mobilisaties en oefentherapie.

Verbetering van de flexibiliteit en range of motion: Spierblessures kunnen de flexibiliteit of range of motion van een aangrenzend gewricht beperken. De fysiotherapeut kan helpen bij het terugwinnen van de range of motion van het aangedane lichaamsdeel.

Verbetering van kracht of uithoudingsvermogen: Spierblessures kunnen gepaard gaan met een vermindering van kracht of uithoudingsvermogen van de getroffen spier. Gerichte oefentherapie kan worden ingezet om deze kracht opnieuw op te bouwen.

Preventie van blessures in de toekomst: De dysbalans tussen belasting en belastbaarheid is de grootste veroorzaker van spierblessures, door het informeren van onze patiënt kan men in de toekomst voorkomen dat vergelijkbare blessures ontstaan.

De behandeldoelen worden in verschillende fasen in het herstel toegepast. De meeste patiënten doorlopen alle fasen en komen zodoende zo snel mogelijk weer op het gewenste niveau.

Spierblessures kunnen herstellen zonder fysiotherapie, het lichaam kan spierschade vanzelf herstellen en met genoeg tijd is het mogelijk om deze spier weer goed te gebruiken. Middels fysiotherapie is het mogelijk om sneller door de verschillende fasen van herstel te gaan, dit leidt tot een kortere periode met pijn, sneller een goede functie en hervatten van activiteiten en een kleinere kans om opnieuw geblesseerd te raken.

Spierblessures bij ProReha fysiotherapie

Al onze fysiotherapeuten hebben hun eigen expertise gebied, afhankelijk van de regio waar de spierblessure aanwezig is vinden wij de geschikte collega voor u. Bij spierblessures is een snelle screening van belang om bij grote spierscheuren direct door te kunnen sturen naar een medisch specialist in het ziekenhuis, in overleg met de huisarts helpen wij bij het doorsturen.